Preşedinta Senatului Anca Dragu a îndemnat toate consiliile locale pentru situaţii de urgenţă să adopte hotărârea care să permită persoanelor agresate părăsirea domiciliului şi noaptea, în cazul unui pericol grav şi iminent.
Preşedinta Senatului spune că CMBSU a hotărât că este permisă părăsirea domiciliului pentru protejarea vieţii sau integrităţii fizice în cazul unui pericol grav şi iminent.
„Victimele violenţei domestice nu trebuie să mai aştepte ora 5 dimineaţă pentru a cere ajutor! CMBSU a hotărât că este permisă părăsirea domiciliului pentru protejarea vieţii sau integrităţii fizice în cazul unui pericol grav şi iminent. Este un pas important în prevenirea violenţei domestice. Dar nu suficient. Îndemn toate consiliile locale pentru situaţii de urgenţă să adopte această hotărâre! Este vital să ne gândim că, pe timpul carantinei de noapte, poate mii de femei sunt captive în propriile case alături de un agresor”, a scris, luni, Dragu pe Facebook.
În jur de 50 de femei își pierd viața urmare a violenței domestice în fiecare săptămână în UE, iar acest număr a crescut în perioada carantinei. Din cauza restricțiilor, victimelor le-a fost și mai greu să obțină ajutorul de care aveau nevoie.
În același timp, folosirea intensă a internetului pe timpul pandemiei a crescut violența online bazată pe gen, precum și abuzurile sexuale online împotriva copiilor și în special a fetelor.
Unele țări UE au luat măsuri suplimentare pentru a combate violența bazată pe gen pe timpul pandemiei.
În statele membre ale Consiliului Europei care dispun de linii telefonice pentru denunţarea violenţei de gen a existat o ”înmulţire dramatică” a apelurilor de când a început pandemia, a avertizat vineri instituţia cu sediul la Strasbourg, citată de agenţia EFE.
Într-o declaraţie comună emisă cu ocazia Zilei Femeii, secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, şi titulara ministerului german al familiei, Franciska Giffey, au subliniat că ”lockdown-urile şi alte restricţii determinate de pandemie au provocat o creştere record a abuzurilor domestice”.
Marija Pejcinovic şi Franciska Giffey au lăudat progresele obţinute prin Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) şi Comitetul ei de monitorizare (Grevio), care deja a evaluat 17 ţări ce dispun de liniile telefonice mai sus menţionate.
Pe de altă parte, ele au criticat ”campaniile înşelătoare pe care unele grupuri le-au lansat împotriva Convenţiei de la Istanbul şi care distrag atenţia de la unicul obiectiv: prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice”. Cele două responsabile au făcut astfel referire la mişcările împotriva acestei convenţii semnalate în ţări precum Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria, Armenia, Turcia sau Azerbaidjan.